ZIJN-DOEN-HEBBEN
IN PLAATS VAN HEBBEN-DOEN-ZIJN

Alles begint bij jezelf: volg het zijn-doen-hebben patroon . 

De meeste mensen leven volgens het omgekeerde denkpatroon hebben-doen-zijn: “Indien ik maar eerst veel (geld) heb, dan zal ik vele aangename dingen kunnen doen zodat ik dan iemand kan zijn (of gelukkig kan zijn).” Deze manier van denken is dwangmatig.  

Zijn, doen en hebben. Dit is een regel die je kunt toepassen op weg naar succes. Elke vorm van succes die je voor ogen hebt. Of het nou financiële vrijheid is, de perfecte baan vinden, gelukkig zijn in jouw liefdesleven, of welke vorm van succes dan ook. Het maakt niet uit, het is een magische wet die je kunt toepassen op alles en die overal even goed werkt.  

Als je de regel toepast dan verandert de volgorde van je werk- en denkwijze. Toen ik het toepaste en mijn gedrag veranderde, verklaarden veel mensen om mij heen mij voor gek. Ze begrepen mij niet en zagen de logica er niet van in. Tegenwoordig krijg ik steeds maar weer de vraag hoe ik dingen toch voor elkaar krijg.  

 

De regel gaat als volgt:

Wees het (Be) 

Wanneer je een doel hebt en weet waar je naartoe wil of welke persoon je wilt worden, dan moet je eigenlijk vanuit je geest, je denkwijze en je handelen zijn wie je wilt worden. Zelfs indien je het nog niet hebt of er nog niet bent. Wil je een succesvolle leider worden? Gedraag je dan zo. Wil je gelukkig zijn in de liefde? Voel je dan gelukkig in plaats van ellendig. Wees gelukkig. Lach. Geniet. Wees de persoon die je wilt worden. Gedraag je steeds alsof het al zo is. Je raadt het al: daardoor zal het zo zijn.  

Doe het (Do) 

Uiteraard is het alleen zijn niet voldoende, want dan ben je er bijlange nog niet. Je moet er natuurlijk ook iets voor doen! Maak een plan hoe je bij je uiteindelijke resultaat kan komen en werk het proactief uit met de houding die erbij past (vanuit het zijn). Zonder plan en zonder het te doen zal je het doel niet bereiken. Met de houding van een luierik of van een ongelukkig persoon zal je niet aantrekken wat je wilt bereiken.

Heb het (Have) 

Als je de bovenstaande twee regels toepast, positief blijft, doorzet en niet opgeeft, zal je (als bonus) hebben wat je wilt hebben. Belangrijk is dat je niet opgeeft en net zo lang doorgaat tot je het hebt. De meeste mensen stoppen halverwege omdat ze niet kunnen volhouden, hun moed verliezen en het geloof in zichzelf verliezen. Juist wanneer het tegenzit, moet je doorzetten en dan zal je zien dat het naar je toe komt.

De zoektocht naar de kernwaarden is steeds een inspirerende en energiegevende tijd. Vinden en beleven van gedeelde waarden behoort tot de meest aangename zaken die ik in mijn professioneel leven heb mogen ervaren. Eens gevonden wordt het daaruit ontwikkelde  gedragskompas in alles richtinggevend. Het zorgt voor de juiste leidraad bij de ontwikkeling van een eigen identiteit. Het is een klankbord bij het overwegen van beslissingen of het maken van keuzen.  

Het omgaan met waarden heeft mij als mens veranderd, ik kan vandaag niet meer zonder. Het authentiek beleven van eigen waarden zorgt voor een innerlijke rust die onbeschrijfelijk is, een gevoel van mentale vrijheid die je voor geen geld ter wereld nog wil missen.  

HOE BOUW JE AAN EEN DOOR WAARDEN GEDREVEN ORGANISATIE?