WIE IS WIM HOECKMAN?

Prof. ir.  arch. Wim Hoeckman (°1959) is onafhankelijk ingenieur, leider, schrijver en spreker.  Hij is  Structural Engineer en  heeft een Master in Architectural Engineering  (burgerlijk ingenieur-architect) (UGent, 1981).   

Hij is ruim 36 jaar actief in de (staal)bouwwereld, eerst als onderzoeker aan de UGent, daarna als hoofd studiebureau, projectdirecteur en ceo  bij Victor Buyck Steel Construction  (VBSC), de leidinggevende staalbouwer in België en Europa. Onder zijn impuls trad het bedrijf buiten de grenzen van België en realiseerde VBSC impressionante en gedurfde staalbouwprojecten in alle buurlanden (Nederland, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland en Groot-Britannië) en in Trinidad, Ghana, Qatar, Maleisië, Singapore en Australië.  

C.V. Wim Hoeckman >>

Zandhazenbrug (Amsterdam)
Swiss Re (Londen)
Convention Center Doha (Qater)
Trambrug Zwijnaarde

Als erkenning voor zijn technische kennis op gebied van staalconstructie, doceert hij  als "guest professor"  sinds 1998 de vakken "Design of Steel Structures" en "Steel Bridge Construction" aan de Vrije Universiteit te Brussel (VUB).  

Na het overlijden van ir. John Buyck werd hij geconfronteerd met een familiebedrijf, dat voorheen op een traditionele manier door de pater familias werd geleid en ging hij noodgedwongen op zoek naar de ingrediënten van een nieuwe manier van samenwerken en een vernieuwend leiderschap.   

Vanuit het niets ging Wim  aan de slag  met vragen als "hoe ga je met missie, waarden, visie en gedrag om in het hedendaags leidinggeven?", "hoe ontrafel je wat er bij je medewerkers omgaat?", "hoe breng je mensen in beweging?" en "hoe begin je eraan?". In tien jaar tijd verdiepte hij zich in tal van aspecten van leiderschap en stippelde hij zelf een nieuwe weg uit, gebaseerd op het ontdekken, het vormen en het ontwikkelen van een eigen identiteit.   

Hij volgde onder meer opleidingen over  Door Waarden Gedreven Organisaties  (bij Richard Barrett's Value Centre),  over Gedrag (bij Mario Bierkens van Intenza), over Drijfveren  (bij Management Drives) en over Verbindende Communicatie (bij Els Van Beveren van Walk-Your-Talk), waarbij hij de theorie onmiddellijk toepaste in eigen familiekring en op het werk.  Dat maakt van Wim een unieke persoon die de harde (bouw)wereld weet te verbinden met de zachte, menselijke kant van leiderschap.

Het is dan ook niet te verwonderen dat de naam van zijn vennootschap verwijst naar deze unieke combinatie: DE STALEN HAND. Daarbij staat STAAL voor de harde, technische kant en HAND voor de warme, menselijke, verbindende kant.

Bedrijvenfluisteraar  is een goede naam om zijn expertise in één woord (samen) te vatten.  

In 2012 publiceerde hij zijn boek  De Kracht van het Gedragskompas, waarin hij zijn inzichten op gebied van leiderschap als een reisverhaal neerpende.  

Wim verzorgt jaarlijks meerdere lezingen en seminars (tot dusver meer dan honderd) en hij publiceert van tijd tot tijd (tot dusver ca. zeventig publicaties).  

Hij is tevens gedreven door Social Responsibility en mocht in 2017 de  Time4Society award  in ontvangst nemen voor Best Inclusive Project.

Wim verzorgt jaarlijks meerdere lezingen en seminars (tot dusver meer dan honderd) en hij publiceert van tijd tot tijd (tot dusver ca. zeventig publicaties).

Hij is tevens gedreven door Social Responsibility en mocht in 2017 de  Time4Society award  in ontvangst nemen voor Best Inclusive Project.

Mensen over Wim 

" Wim is een zeer bevlogen spreker. Hij passioneert anderen om ook hun hart te laten zingen." Annemie De Proft (ETION)  

 "Het iedere dag op je mentale agenda zetten en als leider medewerkers het gewenste gedrag laten ervaren, zijn twee elementen die de aanpak van Wim zo succesvol hebben gemaakt." Mario Bierkens (Intenza)  

"Zelden heb ik een leider ervaren die het als zijn plicht ziet om continu in alles het voorbeeld te willen zijn voor zijn medewerkers. Als directeur durft hij zich altijd kwetsbaar op te stellen en laat hij zijn medewerkers in alles ervaren wat hij op zijn beurt van hun verlangt, elke stap goed evaluerend waarbij hij altijd als eerste naar zijn eigen gedrag kijkt." Mario Bierkens (Intenza)  

"Als startende ondernemer is het gevoel dat iemand in jou gelooft van onschatbare waarde. Wim begreep en geloofde van bij meet af aan de kern van mijn project en dit vertrouwen gaf mij een ongelofelijke boost. Zijn grote draagkracht, respect en vooral het ‘handelen naar je hart’ zijn dingen die ik nog dagelijks van hem meeneem."  Laura Van Wingen  (Kunstbaan)