Het ei in l-ei-derschap

Je kan geen echte, lekkere mayonaise zonder ei maken. Pannenkoeken- of wafelbeslag zonder ei trekt nergens op. Om een smakelijk, degelijk eindproduct te maken heb je goede, authentieke grondstoffen nodig maar het eitje is noodzakelijk om alles lekker met elkaar te (ver)binden.

De functie van het ei is zoals het cement in het beton en de koolstofatoompjes in het staal: je kan niet zonder.

Dit geldt evenzeer voor een leider. Zijn team dient met zorg te worden samengesteld: hij omringt zich met mensen met de gewenste waarden, competenties, cultuur, strategie en passie maar hijzelf is het bindmiddel.

Zoals het ei ten dienste staat van het eindproduct, zo staat de leider ten dienste van zijn organisatie en team.

Uit mijn boek “De kracht van het gedragskompas” (2013):

Van authentiek naar dienend-leiderschap is slechts een kleine stap. Als authenticiteit te maken heeft met je “zijn”, dan gaat het ten dienste staan vooral wat je van daaruit “doet”. De powermanager die krachtig leiding geeft en meer naar effect kijkt dan naar mensen is aan vervanging toe. In de huidige tijd is een dienend-leider, die zijn beperkingen kent, die anderen waardeert en die zijn mensen ondersteunt, zeker zo effectief. Het nieuwe type leiderschap moet wel echt zijn, niet een trucje.

Medewerkers hebben veel vertrouwen in een dienend-leider. Ze worden niet afgeleid door een onveilige omgeving, door de gedachte dat ze op hun tellen moeten passen of door twijfels aan de bedoelingen van hun leider. Dit vertrouwen is essentieel voor het goed functioneren van individuen, teams en organisaties. De dienend-leider moet beschikken over empowerment (faciliteren en ondersteunen), bescheiden zijn en zijn beperkingen (er)kennen, verantwoordelijk zijn en anderen doelen geven, zich op de achtergrond houden, zodat zijn medewerkers de credits krijgen die ze verdienen, over een ethische visie beschikken en moed tonen.

Een dienend-leider is in staat een leeromgeving voor de ander te creëren, een omgeving waardoor de ander kan groeien en bloeien. Nog meer essenties? Ja, de dienend-leider is bezig met waar het écht om gaat en niet met toeters en bellen. Een andere essentie: Het moet wel enigszins in je genen zitten. Een dienend-leider in een conflict kiest voor een oplossing waarbij beide tegengestelde waarden op zo’n manier verbonden worden dat ze elkaar versterken. Managers die deze methode toepassen merken al snel dat dingen positief veranderen en dat de grootst onoplosbare problemen toch kunnen worden opgelost.

Tot slot: de leider is niet alleen het bindende ei, hij bedient zich ook van een EI: Emotionele Intelligentie, waarover later meer.

 

En o ja, ik heb liefst mijn eitje gekookt, doch niet langer dan 2 minuten, dan is het nog niet hard maar lekker smeuïg zodat het goed mengbaar is en je er nog alle kanten mee op kan. Smakelijk.

 

Klik hier om ons via mail te contacteren.  Verneem meer over onze aanpak op www.wimhoeckman.be.