Wim draagt waardenverhaal uit in de klas

Van 9 januari t.e.m. 3 maart 2017 vindt een nieuwe editie van ‘Ondernemers voor de Klas’ plaats, hét grootste onderwijsproject tussen enerzijds het laatste jaar secundair en hoger onderwijs én anderzijds bedrijven in Vlaanderen.

Met een belangrijke studie- of beroepskeuze in het vooruitzicht zitten heel wat jongeren met belangrijke vragen: wat verwachten bedrijven van afgestudeerden; welke vaardigheden zijn noodzakelijk om in een bedrijf succesvol mee te draaien en wat betekent ondernemerschap en ondernemer zijn nu precies? Niets zo spannend als al deze vragen rechtstreeks aan enthousiaste ondernemers en bedrijfsleiders zelf te stellen!

Dit om het wederzijds begrip tussen werkgevers en toekomstige werknemers te vergroten en een positieve beeldvorming over ondernemerschap bij jongeren te creëren. Daarnaast wil VLAJO met dit initiatief ondernemende jongeren warm maken om een eigen onderneming op te starten.

Op 6 februari 2017 verzorgde Wim Hoeckman een vier uren durende klas voor het vijfde jaar secundair onderwijs richting handel aan de Handelsschool Sint-Joris te Gent (onderdeel van het Sint-Lievenscollege).

Als uitgangspunt werd daarbij het belang van een waardenkader aangegeven, zowel voor de onderneming als het individu.

Via een reeks korte individuele en teamopdrachten kwamen de zeventien 17-jarige studenten in contact met WAARDEN: wat zijn ze, wat betekenen ze, hoe kunnen we ze bij een persoon en een groep meten, wat is het belang ervan en hoe kunnen we ermee aan de slag gaan om vooral een veerkrachtig en duurzaam ondernemingsproject aan te gaan.

Wim Hoeckman: “Wat me opviel was het grote spontane enthousiasme van alle studenten en hun leergierigheid. Ik had de indruk dat ik zeer snel hun interesse had gewekt omdat ze zeer snel beseften welke meerwaarde het werken met waarden voor henzelf zou kunnen betekenen. Ik waardeerde eveneens de eerlijkheid, ongedwongenheid en transparantie van deze frisse groep.”